15 Eylül 2014 Pazartesi

KAMU HASTANELERİ - KLİNİK MÜHENDİSLİĞİ

KAMU HASTANELERİ - KLİNİK MÜHENDİSLİĞİ
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Finans Hizmetleri Başkan Yardımcılığı
Sayı : 36385208/10.06-
Konu : Yetki Devri İşlemleri-2
KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ
GENEL SEKRETERLİĞİNE
İlgi: a) 02.11.2012 tarihli ve 2012/3 Sıra Nolu Genelgemiz,
b) 21.01.2013 tarihli ve 251 Sıra Nolu Genel Yazımız,
c) 24.06.2013 tarihli ve 2704 Sıra Nolu Genel Yazımız.
İlgi Genelge ve Genel Yazılar ile Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesislerinin satmalma işlemleri ile alakalı yetki devri hususunda çeşitli düzenlemeler tesis edilmiştir. Gelinen süreçte alman geri bildirimler çerçevesinde aşağıda belirtilen hususların uygulanmasına karar verilmiştir.
1. Birliklerden alman geri bildirimlerde, sağlık tesisinde yer alan tıbbi cihazların veya diğer makine ve ekipmanların bakım onarım veya kalibrasyonlanna yönelik yapılacak alımlann çeşitli gerekçeler ileri sürülerek hizmet sunumunda aksaklıklara meydan verilmemesi açısından sağlık tesislerince yapılmasının daha uygun olacağı belirtilmektedir.
Bilindiği üzere alımlann Genel Sekreterlikçe yapılmasında ki temel amaç; kaynakların etkili ve verimli kullanılması, ihtiyaçların doğru tespit edilmesi, toplu alımdan kaynaklanan fiyat avantaj lanndan faydalanılması, sağlık tesislerinde atıl kapasitenin ve gereksiz stok maliyetlerinin oluşturulmamasıdır. Ancak bu amaç doğrultusunda yapılacak uygulamalarında birinci önceliği sağlık hizmeti sunmak olan sağlık tesislerimizin hizmet sunumunu aksatmaması gerekmektedir.
Bu çerçevede tıbbi cihazların veya diğer makine ve ekipmanların bakım onarım veya kalibrasyonlanna yönelik yapılacak alımlann sağlık kurumu ölçeğinde yapılabilmesi için hastane yöneticisine yetki devredilebilmesi hususu Genel Sekreterlerin takdirlerine bırakılmıştır.
Söz konusu alımlarda ve bu alımlara ilişkin yapılacak yetki devirlerinde, yukanda belirtilen amaç dikkate alınarak ve aşağıda belirtilen işlemler yapılarak bir değerlendirme yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
a) Klinik Mühendislik Hizmetleri kapsamında; öncelikle mevcut tıbbi cihaz ile diğer makine ve ekipmanın envanterinin çıkartılması, ihtiyaçlann doğru belirlenmesine yönelik başka bir ifadeyle gereksiz periyodik bakım onanm veya kalibrasyonlardan kaçınılmasına yönelik tedbirlerin alınması,
b) Sağlık tesisleri envanterinde bulunan cihazlarla ilgili geçmiş dönemlerde yapılan bakım onanma ilişkin alımlann ve bu alımlardaki maliyetlerin analiz edilerek ihtiyaçlannm bir arada satın alınmasında başka bir ifadeyle söz konusu alımlann toplu olarak yapılmasında fiyat avantajlannın olup olmayacağının araştmlması,
c) Bakım onanma yönelik ihtiyaçlann Genel Sekreterlik veya birliğe bağlı sağlık tesislerde bulunan nitelikli insan gücünün (Hizmet alımı yoluyla bu nitelikli insan gücüde temin edilebilir.) bir araya getirilerek veya kullanılarak karşılanıp karşılanmayacağının belirlenmesi,
d) Garanti süresi devam eden cihaz ve ekipmanın olup olmadığının belirlenmesi,
e) Demirbaş olarak alman veya temin edilen cihazlara ait ihale dokümanlarının ve sözleşme hükümlerinin incelenerek bakım ve onarım, kalibrasyon ve yedek parça teminine yönelik hükümlerinin dikkate alınması.
2. Doğrudan temin limitlerinin üzerinde olan;
a) Sağlık tesislerinin küçük onarımlarına yönelik yapım işlerinin,
b) Mevcut insan kaynağı ile yapım işlerine yönelik küçük onarımlar ile makine- ekipmamn bakım ve onarımmı yapan sağlık tesislerinin bu kapsamda yapacakları mal alımlarımn (Boya, hırdavat malzemesi, inşaat işlerinde kullmlan el aletleri, yedek parça, tamir aletleri vb. mal alımları),
Sağlık kurumu ölçeğinde yapılabilmesi için hastane yöneticisine yetki devredilebilmesi, yukarıda belirtilen temel amaç ve hususlar doğrultusunda değerlendirme yapmak kaydıyla Genel Sekreterlerin takdirlerine bırakılmıştır.
3. İlgili mevzuatı dahilinde gerekli izinler alınmak kaydıyla 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin (e) bendi kapsamında yapılacak taşınmaz mal alımı veya kiralanması işlemlerinde doğrudan temin limitlerine kadar hastane yöneticilerine yetki devri yapılabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder